Még csodálatosabban buzog a Vöröskő-forrás a Bükkben – videó

Megosztás

Rendkívül bővizűen ömlik szökőkútszerűen a Vöröskői-forrás, ehhez minden feltétel adott, az elmúlt időszakban rengeteg csapadék hullott, ami a forrás feltöréséhez szükséges. Igazi élmény, amit mindenkinek látnia kell.

Ez a forrás ugyanis csak időszakos, sok esőnek kell esnie ahhoz, hogy egyáltalán feltörjön. Hát csapadékban most nem volt hiány, így még az átlagosnál is bővizűbb, egészen csodálatos látvány.

A Vöröskői-alsó-forrás Felsőtárkánytól északra található, melyet a Stimecz-ház melletti Vöröskő-völgyön keresztül lehet megközelíteni, csak a vízfolyást kell követni. Látványos vízsugarát annak köszönheti, hogy a korábbi természetes forrástóban buzgárszerűen feltörő víz környezetét az 1970-es években olyan módon építették ki, hogy a víz csak egy felfelé mutató szűk nyíláson át távozhasson.

A forrás aktivitása a karsztvízszint emelkedésével, csökkenésével áll összefüggésben, így általában a hóolvadást követően, kora tavasszal tör fel. Csapadékos években előfordul, hogy nyáron és ősszel is ontja magából a vizet, bár az utóbbi években sokszor be sem indult. Szerencsére, 2023 kivétel volt, mert ősszel már láthattuk működni a forrást. Különleges élmény mindenki számára, aki valaha is látta.

Íme a Vöröskői-forrás intenzív működése közben, így kezdődik a Bükkben a 2024-es év. (Forrás: Vöröskő-forrás)

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek